Hriczu Családi Fürjészet

Kis tojásba zárt egészség, avagy jobb ma egy fürj, mint holnap egy túzok

 

Gasztronómiai szempontból a fürj húsa az egyik legfinomabb és legmegbecsültebb húsfajta. Alacsony zsír- és koleszterin tartalma diétás és gyógyító alternatívát jelenthet a különböző megbetegedésekben szenvedőknek (elhízás, magas koleszterinszint, cukorbetegség, diétára kényszerültek, méregtelenítő kúrát végzők). 

A fürjnek sem a tojása, sem a húsa nem tartalmaz szalmonellát.

 

  

Egészségükre váljék!

  

 

Fürjpecsenye római tálban

 Hozzávalók:  8 db fürj fagyasztott is lehet, 1 kg burgonya, 20 dkg vöröshagyma, 20 dkg gomba apró, csiperke, 20 dkg szalonna füstölt, bacon, bors, majoránna, só, olaj, 4 fokhagymagerezd

Elkészítése:  Sütés előtt a római tálat megfelelően előkészítjük, hideg vízbe áztatjuk kb. 20 percig. A zöldségeket megtisztítjuk és egyforma nagyságú darabokra vágjuk. A gombákat egészben hagyjuk, majd mindent az előkészített tál aljára teszünk. Jól megfűszerezzük és kevés olajjal meglocsoljuk. A konyhakész fürjeket alaposan megmossuk, kívül-belül befűszerezzük, majd egyenként betekerjük bacon szalonna szeletekkel. A tálat a sütőbe tesszük és 60 percig lefedve, majd 10 percig fedő nélkül sütjük.

 

22105_furjpecsenye-romai-talban_m.jpg 

 

Fürjpecsenye

 Hozzávalók:  6 db fürj, 2 kg burgonya, grillfűszer, bacon, tejföl, 3-4 db uborka, fokhagyma, olaj, só

Elkészítése:   A megtisztított fürjeket enyhén sózzuk és grill fűszerrel megszórjuk. A tepsibe egy kis olajat öntünk, majd beletesszük a fürjeket, ezután rátesszük a baconszeleteket. A meghámozott és kockára vágott burgonyát olajozott tepsibe rakjuk, megsózzuk, egy kevés vizet öntünk rá. Fóliával letakarjuk, és előmelegített 180 C fokos sütőben 45 percig sütjük a húst és a krumplit. Ha megsült, még pár percig pirítjuk a tetejüket. Tálaláshoz szoktam készíteni tzatziki salátát. 3-4 db uborkát meghámozzuk, majd lereszeljük. A reszelékből kinyomkodjuk az uborka nedvét, majd külön tálba helyezzük. A reszelékbe teszünk fél gerezd fokhagymát felaprítva, majd az egészet összekeverjük tejföllel.

  

21876_furjpecsenye_n.jpg

 

Fürj szilvával és zsályával

Hozzávalók:  4 db fürj, 1 kis üveg szilvalekvár (lehetőleg házi), 1 kg krumpli, 1 marék szilva, 1-2 evőkanál liszt, só, 1 csokor friss zsálya, egyéni ízlés szerinti fűszerkeverék, 4-5 evőkanál házi kacsazsír, 3 dl tejszín, fél dl édes bor (pl. tokaji)

Elkészítése:  A fürjeket előző nap előkészítem, 1 napig pácban érlelem. A páchoz kell 1 kis üveg szilvalekvár, fél dl tokaji bor, só, apróra vágott zsályalevél. Sütés előtt a fürjeket kívül-belül bedörzsölöm sóval, fűszerkeverékkel, hasába teszek friss zsályát. A körethez a krumplikat meghámozom és karikákra vágom. Vas serpenyőt felhevítek, felolvasztom a kacsazsírt, a krumplikat megsózom, és aranysárgára megsütöm kb. 20 perc alatt. A végén megszórom apróra vágott zsályalevéllel és a saját fűszerkeverékemmel. Amikor kivettem a krumplikat, a maradék zsírban pár percre megpirítom a fürjeket. Felöntöm vízzel, és kb. 30-45 percig sütöm. A végén beledobom a szilvát is és összefőzöm, amíg egy kicsit összeesik. Kiveszem a sülteket és a szilvát. A maradék lébe teszek 1-2 kanál lisztet, simára keverem, majd felöntöm tejszínnel. Addig kavarom, amíg sima, mártás-sűrűségű lesz. Ha kell, még rakok bele 1-2 kanál szilvalekvárt. A fürjpecsenyét a fűszeres krumplival és a mártással tálalom.

  

Fürj mozzarellával töltve

Hozzávalók:  8 konyhakész fürj, 2 mozzarellagolyó, 5 evőkanál tisztított napraforgómag, 2 evőkanál szárított majoránna, 2 tojás, 6 dkg vaj, 2 dl húsleves kockából. A körethez:4 burgonya, 4 alma, 3 tojás, 5 dl tej, 10 dkg sajt, vaj a formához

Elkészítése:  A fürjeket megmossuk, kívül-belül bedörzsöljük sóval és borssal. A mozzarellát lecsepegtetjük, kisebb darabokra vágjuk. Megpirítunk 4 evőkanál napraforgómagot, és azonnal tálba borítjuk. A napraforgót, a mozzarellát, a majoránnát, a tojásokat botmixerrel addig keverjük, amíg egynemű masszát kapunk. Sóval, borssal ízesítjük, és a fürjekbe töltjük. A nyílást fogvájóval betűzzük. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A fürjeket mellükkel felfelé tepsire rakosgatjuk, és kisebb darabokban rászórjuk a vajat. A sütőben 50 percig sütjük, de 10 perc után aláöntjük a húslevest. Eztán 30 perc múlva rászórunk 1 evőkanál napraforgómagot, és befejezzük a sütést. Köretként almás krumplirakottast készítünk, ehhez meghámozzuk a burgonyát, és vékony szeletekre vágjuk. Megmossuk az almát, magházát kifúrjuk, és az almát szintén karikákra vágjuk. Kivajazunk egy kisebb tűzálló tálat, és cserépszerűen (kissé egymásra csúsztatva) felváltva belefektetjük a burgonyát és az almát. A tojást elkeverjük a tejjel, ráöntjük az almás burgonyára, megszórjuk a sajttal, és a fürj után a sütőben kb. 25 percig sütjük.

 

Fürj leves

 Hozzávalók:  4 db tisztított fürj, 3 db sárgarépa, 2 db petrezselyem, 1 db gomba, 1 db kis fej vöröshagyma, 1 db karalábé (kicsi), 1 db fokhagyma gerezd, 1 db pici gyömbér, 1 csipet szerecsendió, 20 dkg levestészta kifőzve, 1 db zeller (kicsi), só, bors

Elkészítése:  A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, felszeleteljük. A megtisztított és megmossuk fürjeket kb 1.5-2 liter hideg vízben feltesszük a tűzhelyre főni. Ha felforrt a tetején összegyűlt habot leszedjük. A fokhagymát, borsot gyömbért és szerecsendiót teatojásba tesszük és beletesszük a levesbe. A vöröshagymát, gombát, zellert, karalábét,a megtisztított répákat felszelve a levesbe tesszük. A levest sózzuk meg gyöngyöző forralással főzzük. A fürj és zöldségek puhulásáig főzzük, kb. 45 percig. Óvatosan bánjunk az erőteljes fűszerekkel, zöldségekkel, ne nyomja el a fürj ízét!

14965_furj-leves_m.jpg 

 

Aromás fürjek

Hozzávalók:   4 fürj, 30 dkg piros ribizli, 3 cl konyak, 5 dl vad-alaplé, 5 dkg vaj, só, bors

Elkészítése:   A fürjeket bepácoljuk, majd a vajat felforrósítjuk, és átsütjük rajta. Ezután tepsibe tesszük őket, és negyed órán át sütőben sütjük. Utána hozzáadjuk a többi hozzávalót, megfűszerezzük, és még 10 percre visszatesszük a sütőbe. Végül a húst félbevágjuk, majd a mártással és vajas galuskával tálaljuk.

 

aromas.jpg

 

Fürj bundás almával

 Hozzávalók:   4 fürj, 5 ek. vaj, 30 dkg alma, 10 dkg liszt, 3 tojás, 10 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg szalonna, só, bors, 3 dl olaj

Elkészítése:   A madarakat bepácoljuk, majd sózzuk, borsozzuk, és megtűzdeljük a szalonnával. Az olajat felforrósítjuk, majd a húst 25 percig sütjük benne. Az almák héját levágjuk, magházát kiszedjük, és 1 cm-es szeletekre vágjuk. Bepanírozzuk, majd olajban megsütjük. A húst az almával és narancsmártással kínáljuk.

 

Fürj gombával töltve 

Hozzávalók:   4 fürj, 20 dkg gomba, 20 dkg borjúhús, 1 vöröshagyma, 2 dl tejszín, 4 ek. tokaji szamorodni, 1 szikkadt zsemle, 2 ek. Rama margarin, 1 ek. olaj, 1 csokor turbulya, reszelt szerecsendió, fehér bors, só 

Elkészítése:   A madarak szárnyát leszedjük, a törzsét kifilézzük, majd sóval és hagymával ízesítjük. A borjúhúst finomra daráljuk, és sózzuk, borsozzuk. A gombát megtisztítjuk, felaprítjuk, majd felengedjük a borral. A zsemlét kockákra vágjuk, és 2 evőkanál tejszínt öntünk rá, majd a húshoz adjuk a leszűrt gombával és a felaprított hagymával és turbulyával együtt. Jól összekeverjük, majd megtöltjük vele a fürjeket, felcsavarjuk, és megtűzzük. Az olajhoz hozzáadjuk a Rama margarint, felforrósítjuk, majd körbepirítjuk benne a tekercseket. Utána tepsibe rakjuk, meglocsoljuk a tejszín, bor és szaft keverékével, majd fél órát sütjük. Ezután 5 percig állni hagyjuk a sütőben, majd tálaljuk.

 

Fürj paprikafészekben ördöngős módra 

Hozzávalók:   200 g rizs, 4 fürj, 4 szalonnacsík, 4 ek. olívaolaj, 2 piros paprika, 2 zöldpaprika, petrezselyem, turbolya, 4 paradicsom, 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, kakukkfű, babérlevél, só és bors 

Elkészítése:   A fürjeket göngyöljük be a szalonnába és pirítsuk meg az olívaolaj felében. Pároljunk meg 3 evőkanál rizst sós vízben, szűrjük le, majd dolgozzuk össze a hús szaftjával, a felaprított petrezselyemmel, a turbolyával, a kakukkfűvel, a babérral és egy kis borssal. A szétnyitott és kimagozott paprikákba kanalazzunk a rizsből, helyezzük rá a fürjeket, tekerjük be alufóliával és rakjuk háromnegyed órára előmelegített sütőbe. A maradék rizst pároljuk meg köretnek. A felkockázott paradicsomot futtassuk meg egy kis olívaolajon, majd dolgozzuk hozzá az összevágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Fűszerezzük kakukkfűvel, babérral, sóval, valamint borssal és ezt a szószt külön kínáljuk az ételhez.

 

Fürj szalonnaköpenyben

Hozzávalók:   4 fürj, só, 4 vékony szelet szalonna, 4 zsályalevél, 1-2 ek. olvasztott vaj, 1 dl csirkehúsleves 

Elkészítése:   A fürjeket besózzuk, hasüregükbe egy-egy zsályát teszünk, majd szalonnába göngyöljük, és megkötözzük őket. Vajjal kikent tepsibe tesszük, majd magas fokozaton kb. 15-20 percig sütjük. Ezután a pecsenyelevet összekeverjük a levessel, felforraljuk, majd ezzel meglocsolva kínáljuk a fürjeket.

 

Sütőben sült mustáros mézes fürj 

Hozzávalók:   2 személyre, 2 fürj, 3 dkg vaj, 2 vöröshagyma, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál mustár, 2 evőkanál tejföl 

Elkészítése:   Egy lábosban megolvasztom a vajat a mézzel, majd hozzáadom a mustárt és a tejfölt. Kevergetve pár percet kis tűzön főzöm. A kockákra darabolt hagyma felét egy kis mézes mustáros szósszal a fürjekbe töltöm. Egy sütőbe illő tálba helyezem a fürjeket, meglocsolom a maradék mézes-mustáros szósszal, köré teszem a maradék hagymát, hozzáadok egy kis vizet, vagy rumot. 180 fokos előmelegített sütőben alufóliával letakarva 45 percet sütöm, majd leveszem az alufóliát és 10-15 perc alatt befejezem a sütést. Rizzsel vagy tésztával tálalom. Egyszerű különlegesen finom sütőben sült fürj recept nem csak ünnepi alkalmakra, de kiváló egy karácsonyi vacsorához. Az ínyencek a vöröshagymát helyettesíthetik mogyoróhagymával a vizet pedig rummal.

 sutoben_sult....jpg



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 15
Tegnapi: 71
Heti: 340
Havi: 1 693
Össz.: 185 868

Látogatottság növelés
Oldal: Fürj receptek
Hriczu Családi Fürjészet - © 2008 - 2024 - hriczufurj.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »