A fürjtojás ínyencségnek számító tojásfajta. A fürjtojás igen apró méretű, héja fehér alapon barna pettyes, ami a leggyakoribb, de a színe és rajzolata mindig más, alakja megegyezik a normál tojáséval. Egy tojás súlya kb. 10 gramm, energiatartalma 15 kcal. Méretét és bel tartalmát tekintve egy tyúktojás 4-5 darab fürjtojásnak felel meg, viszont a fürjtojásnak jóval nagyobb a vitaminértéke. Minimális koleszterintartalma és szalmonellamentes tulajdonsága miatt nyugodtan fogyasztható nyersen is. Helyesen tárolt sérülésmentes fürjtojás szobahőmérsékleten 1 hónapig, hűtőben akár 2 hónapig is tárolható. A fürjtojás lizozimot is tartalmaz, amely a nyolc esszenciális aminosav egyike. Gátolja a káros mikroorganizmusok fejlődését a szervezetünkben. A fürjtojás a tyúktojáshoz viszonyítva ötször több foszfort, hétszer több vasat és szinte tízszer több B-vitamin-komplexet tartalmaz. Jelentős mennyiségben A, C, D3, E vitaminokat, kalciumot, káliumot, rezet, fluoridot, vasat, mangánt, molibdént, foszfort, ként, cinket tartalmaz. A fürjtojásban megtalálható az összes szükséges elem melyet a szervezet igényel. Különösen jelentős a szilícium-molibdén tartalma, melynek szervezetre gyakorolt hatása a jó közérzet, a normális véráramlás, a biokémiai reakciók végrehajtása a szervezetben. Magas az aminosav-koncentrációja is.
(A keménytojás főzési ideje 2 perc, igyekezzünk minél rövidebb főzési és sütési időket alkalmazni, hogy minél több értékes vitamin bennemaradhasson a tojásban!)
Egészségükre váljék!
Pácolt fürjtojás
Hozzávalók: 15 fürjtojás, kis csokor petrezselyemzöld, 2 szál zellerzöld, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál borecet, 0,5 dl olívaolaj, 1 kávéskanál cukor, 5 evőkanál ketchup, 1 chili paprika, kevés só.
Elkészítése: A tojásokat enyhén sós vízben keményre főzzük, hideg vízben kihűtjük, megtisztítjuk. A petrezselyem- és zellerzöldet finomra aprítjuk, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, beleforgatjuk a tojásokat, majd egy tiszta befőttesüvegbe rakjuk. 1-2 napig a hűtőszekrényben érleljük.
Fogyaszthatjuk csak magában kenyérrel, de salátákba is kiváló csemege.
Tavaszi fürjtojás-saláta
Hozzávalók: 20-24 db keményre főzött fürjtojás, 1 fejes saláta, 1 paradicsom, 1 kisebb friss kígyóuborka, 1 zöldpaprika, metélőhagyma, olívaolaj, mustár, citromlé, tejszín, só, bors.
Elkészítése: Közepes, épp salátaleveleket helyezzünk a tál aljára, erre rétegezzük az összetevőket egyforma nagyságú szeletekre vágva. A fürjtojásokat csak félbe vágjuk. Az öntetet az olajból, mustárból, citromléből, tejszínből, sóból, borsból keverjük ki, és öntsük rá az összetevőkre. Hintsük meg az egészet finomra vágott metélőhagymával, és jól lehűtve tálaljuk.
Pulykatokány fürjtojással
Hozzávalók: 10 db fürjtojás, 1 szál póréhagyma, 60 dkg pulykamell-filé, 1 csokor petrezselyem, 10 dkg gomba, 20 dkg szőlő, 2 evőkanál olaj, 2 dl száraz fehérbor, 2 dl tejszín
Elkészítése: A fürjtojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, kettévágjuk. A póréhagymát megmossuk, megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. A húst megmossuk, csíkokra vágjuk. A petrezselymet leöblítjük, felaprítjuk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A szőlőt leszemezzük, megmossuk.
Felforrósítjuk az olajat, a póréhagymát megpirítjuk benne. Hozzáadjuk a húst, és tovább pirítjuk. Sóval, borssal, a petrezselyemmel és a fehérborral ízesítjük, és 15 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, a szőlőt, a fürjtojásokat, és megdinszteljük. Felöntjük a tejszínnel, és lassú tűzön 5-10 perc alatt kiforraljuk. Mazsolás rizst kínálunk hozzá.
Zöldbabos fürjtojásleves
Hozzávalók: 1 doboz fürjtojás, 25-30 dkg zöldbab, 1 db vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem, kevés olaj, só, bors, ételízesítő, sáfrány, galuska
Elkészítése: A hagymát felkockázzuk, és kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd rátesszük a zöldbabot, és néhány perc alatt megpirítjuk. Felöntjük vízzel, és puhára főzzük. Eközben forró sós vízben megfőzzük, majd megpucoljuk a fürjtojásokat. Elkészítjük a galuskát. Egy bögrébe egy tojást teszünk, és annyi liszttel összekeverjük, hogy nokedlihez hasonló tésztát kapjunk. Megsózzuk, és hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyem felét. A leves főzési idejének lejárta előtt kb. 5 perccel a galuskát forró vízbe (levesbe) mártott kanállal a levesbe szaggatjuk, majd puhára főzzük. Tálalás előtt a levesbe tesszük a megpucolt fürjtojásokat is, és rászórjuk a petrezselyem másik felét.
Turmix, ahogy én szeretem
Hozzávalók: 1 pohár Danone citromos joghurt, kb 1 dl tej, 1 teáskanál méz, vaníliás cukor, 5 db fürjtojás
Elkészítése: Mindent bele egy keverőpohárba, jól felrázom, felhabosodik kicsit. Ajánlott mindennap éhgyomorra fogyasztani. Legalább úgy rá lehet kapni, mint a reggeli kávéra.
Saláta sajttal és fürjtojással
Hozzávalók: 40 dkg vegyes saláta (fejes, fodros, madár,endívia), 10 dkg retek, 10 dkg színes húsú paprika, 20 dkg feta (vagy más sajt), 16 fürjtojás. A mustáros öntethez: 4 evőkanál magos mustár, 1 evőkanál méz, 1 dl olívaolaj, 1 evőkanál finomra vágott snidling, 1 mokkáskanál reszelt gyömbér, 1 evőkanál almaecet. A joghurtos öntethez: 1 dl joghurt, 3 evőkanál olívaolaj, 5 dkg lágy krémsajt, 1 teáskanál cukor, 1 citrom leve, 1 evőkanál finomra vágott snidling. Az olajos öntethez: 1 dl olívaolaj, 1 teáskanál szardella paszta, 1 dl uborkalé, 1 evőkanál finomra vágott lilahagyma, 2 db reszelt csemege uborka, 1 evőkanál durvára vágott petrezselyem
Elkészítése: A salátákat megtisztítjuk, leveleire szedjük, megmossuk, leszárítjuk és összetépkedjük. Megmossuk, megtisztítjuk a retket, a paprikák, és kisebb darabokra vágjuk. A sajtot felkockázzuk. A fürjtojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, és kettévágjuk. A sajtot, a salátákat, a retket és a paprikát lazán összekeverjük. Négy tányérra szedjük, és a tetejére tesszük a fürjtojást. Elkészítjük a salátaönteteket: Mustáros: a mustárt kikeverjük a mézzel, olajjal, amikor egynemű, beletesszük a snidlinget, sót, gyömbért és az ecetet – valamint kb. 1/2 dl vizet. Joghurtos: a joghurtot kikeverjük az olajjal, a krémsajttal, a cukorral, és a citromlével. Amikor sima, beletesszük a snidlinget, sózzuk. Olajos: az olajat elkeverjük a szardellapasztával, az uborkalével, majd beletesszük a hagymát, az uborkát, a petrezselymet. Ismét elkeverjük, ha kell, sózzuk. Ki-ki az ízlésének megfelelővel gazdagon meglocsolja a saját adagját.
Fürjtojás saláta
Hozzávalók: 15 fürjtojás, endívia saláta, 1 paradicsom, 1 piros kaliforniai paprika, 2 újhagyma, 1 citrom, 1 dl majonéz, 2 kk. ketchup, 1 kk. fehér bors, 2 kk. konyak, só, 1 kk. worchester szósz
Elkészítése: A tojásokat keményre főzzük, héját leszedjük, majd kettévágjuk. A paprikát felcsíkozzuk, a hagymát felkarikázzuk, a salátát kis darabokra tépjük, majd összeforgatjuk a tojásokkal. A majonézt elkeverjük a ketchuppal és a konyakkal. Sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a worchester-t. Végül a salátát leöntjük a mártással. Citromkarikával tálaljuk.